Gør julen grønnere: Elisabeths fortælling

De fleste danskere er enige om, at vi skal gøre noget for miljøet, men hvordan fejrer man julen, en af årets største forbrugsfester, på en miljøvenlig måde? Indtil jul vil vi dele ugentlige fortællinger fra vores kunder, der giver deres bud på en mere bæredygtig jul. Her er Elisabeth Søndertoft’s ideer til at skabe en grønnere jul.

Langt de fleste danskere er i dag enige om, at vi bliver nødt til at gøre noget for miljøet. Men hvordan kan du gøre julen grønnere, vores måske største forbrugsfest, uden at lade det gå udover hyggen og traditionerne? Indtil jul vil vi komme med ugentlige fortællinger baseret på samtaler med vores kunder. I disse fortællinger vil du høre seks helt almindelige danskeres bud på, hvordan man kan fejre jul. Og hvordan man kan gøre den lidt grønnere.

Elisabeth Søndertoft

Elisabeth Søndertoft,

@Elisabethsoendertoft på Instagram,
Mor til Signe (2016), Johannes (2018), Peter (2021)👧🏼🧒🏼👶🏼

Hvordan fejrer du jul?

Indtil i år har jeg, min mand og nu tre små børn været vant til at fejre jul hvert andet år hos mine forældre og hvert andet år hos mine svigerforældre. Vores jul går helt sikkert under betegnelsen ”traditionel”. Det er heldigvis det samme for begge familier, så hverken min mand eller jeg skal give afkald på noget betydningsfuldt.

Vi ser vanvittig meget frem til juleferie, hvor tid med hinanden er et nøgleord. Tid til højtlæsning, bagning, kreativitet mm. inde og leg og gåture ude.

Den 24. december er naturligvis som i mange andre hjem helt magisk. Juleaftensdagen begynder sådan rigtig med julegudstjenesten. De sidste år har vi holdt “børne”-jul om eftermiddagen med et par sange omkring juletræet og børnenes gaver under træet. Efter den lækreste julemiddag, som ingen tager fra min mor eller svigermor at tilberede, puttes lykkelige børn, og vi voksne har god tid til fortsat at fejre. Som noget helt nyt i år, har vi valgt at holde jul hjemme hos os selv. Nu har vi stiftet familie, og vi ser sådan frem til at skabe vores egne juletraditioner og juleminder herfra. Mine forældre kommer – på den måde er anden, sovsen og selskabet sikret.

Er der noget julepynt du samler på eller har et særligt forhold til?

Eftersom vi endnu ikke har fejret jul i vores eget hjem, er det først nu, vi rigtig skal til at skabe vores egne traditioner. Det gælder også julepynt. Vi har haft en tradition for, at vi hvert år skulle købe eller lave nyt til juletræet. Det er blevet til en god blanding i forskellige farver, former og størrelser. Det er helt perfekt sådan. Vi har skrevet årstal på den forskellige pynt. Det er ret hyggeligt at kunne finde frem, når træet skal pyntes.

Som barn elskede jeg at pynte juletræ, og den glæde vil jeg rigtig gerne give videre til mine egne børn. Derfor er de som en selvfølge med, når træet skal pyntes. Der er ingen regler for, hvor tingene skal hænge, eller hvor mange af hver ting, der skal på. Børnenes hjemmelavede pynt pryder også træet. Deres stolthed over at hænge gamle og nye kreationer på, skaber gode minder og lader mig genleve min barndom.

Hvad gør du for at få en grønnere jul?

Fra og med i år er julegaverne fra mine forældre til alle børn og svigerbørn en fælles oplevelse i det efterfølgende år. Det kan være en tur i sommerhus, på camping, i Jesperhus, osv. Jeg er vild med idéen og vil langt hellere have samlingen af minder med familien udvidet end samlingen af lysestager – og det siger ikke så lidt, for jeg er virkelig vild med lysestager 😉

Naturligvis er der gaver, der skal købes. Som ved indkøb i hverdagen medbringer jeg selv et indkøbs net, og ellers oplever børnene at være nyttige ved at få lov til at hjælpe med at bære.

Så småt er vi herhjemme ved at have samlet forskelligt julepynt sammen. Hvert år skal vi naturligvis også kreere noget nyt sammen med børnene, og her bruger vi oftest papir, pap, glas mm, som tidligere har været i brug.

Kan du fortælle lidt mere om dit forhold til genbrugsgaver?

For mig er det klart lettest at finde brugte gaver til familien, hvis de har ytret, at det er okay med genbrug. Og det er det jo i langt de fleste tilfælde, så længe varen er i pæn stand. Jeg begynder hvert år (alt for) tidligt at overveje, hvad de enkelte skal have. På den måde er der også god tid at lede efter netop det ønskede i loppesupermarkeder o. lign.

Vi har endnu ikke indført kalendergaver til børnene herhjemme, men hvis det et år bliver aktuelt, vil jeg slet ikke tøve med at kigge efter 3*24 gaver i genbrug. Mine ældste børn på hhv. 3 og 5 år oplever genbrugsbutikker som slaraffenland. Den slags butikker bugner af ting, som det ville være stort at få i gave. Og så til små priser. Nogle ting optager børnene lang tid, andre ting er en døgnflue. Hvis der ikke er brugt en formue på gaver, gør det heller ikke så ondt at skille sig af med dem igen til enten gaver til andre eller genbrugsbutikker.

Sidste år fik min søn en brugt stor kranbil, som vi fra ny ikke ville have investeret i. Den blev årets gave!

grønnere jul Grønnere jul Grønnere jul

Har du et godt tip til, hvordan andre kan skabe en grønnere jul?

Jeg tænker, mine ovenstående eksempler er en utrolig simpel måde til at bidrage til en grønnere jul – faktisk uden at skulle bruge ret mange kræfter på det.

Herudover kan naturligvis nævnes endnu en meget konkret ting i forhold til at reducere forbrug og produktion: At ønske sig gaver, hvor man direkte skriver eller siger, at det er okay, de er købt brugt. For mig som giver gør det det langt lettere at finde brugte gaver, hvis jeg ved, modtageren også er med på det. Jeg elsker at finde julegaver, men bliver ofte begrænset af et aftalt budget – det rækker meget længere, hvis der er penge at spare på genbrugsgaver naturligvis i pæn stand.

Hvad er dit forhold til genbrug generelt?

Jeg synes, det er fantastisk og meningsfuldt, at udmærkede varer, der af en eller anden årsag ikke længere er i brug, kan få nyt liv hos nye ejere. Når jeg shopper enten i fysiske butikker eller webshops, har jeg ofte oplevelsen af at betale overpris. Jeg har aldrig købt så meget brugt, som efter jeg blev mor. Udstyr til babyer og børn har været en vanvittig dyr post. Derfor har det været helt naturligt at købe brugte varer. Jeg har kun oplevet, at det, der har været sat til salg, har været i rigtig pæn stand, hvad enten det har været tøj, legetøj eller større udstyr. Lige så naturligt er det for mig at sælge eller forære mine egne ting og sager væk, jeg ikke længere bruger.

… Det var Elisabeths bud på hvordan man kan fejre jul – og gøre den lidt grønnere. Smid gerne dine bud på at skabe en grønnere jul i en kommentar herunder 🙌🏻 

‹ Forrige indlæg
Book stand
Næste indlæg ›

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar