GØR JULEN GRØNNERE: CHILI’S FORTÆLLING

Langt de fleste danskere er i dag enige om, at vi bliver nødt til at gøre noget for miljøet. Men hvordan kan du holde genbrugsjul? Altså uden at lade det gå udover hyggen og traditionerne? Indtil jul vil vi komme med ugentlige fortællinger baseret på samtaler med vores kunder og guide dig til at få […]

Langt de fleste danskere er i dag enige om, at vi bliver nødt til at gøre noget for miljøet. Men hvordan kan du holde genbrugsjul? Altså uden at lade det gå udover hyggen og traditionerne? Indtil jul vil vi komme med ugentlige fortællinger baseret på samtaler med vores kunder og guide dig til at få en grønnere jul. I disse fortællinger vil du høre seks helt almindelige danskeres bud på, hvordan man kan fejre genbrugsjul.

Chili Shanell holder genbrugsjul

CHILI SHANELL, @chilishanell

𝓜𝓸𝓻 𝓽𝓲𝓵 𝓯𝓲𝓻𝓮
❥ ᴊᴀᴅᴀ ᴊᴀᴄᴋɪᴇ 2006
❥ ᴄᴏʀɴᴇʟɪus ɴᴏʜʀ 2016
❥ଘ ᴍʏɴᴛᴇ fɪʟɪᴘᴘᴀ 2017
❥ ʟɪʟᴊᴀ fɪʟᴜᴋᴋᴀ 2020

Har du nogen særlige juletraditioner?

Som barn var julen meget alsidig. Og juleaften har jeg holdt mange forskellige steder, med forskellige dele af familien. Det var der for mig, intet galt med dengang, og jeg fulgte bare med. Men jeg tror samtidig, at det har været med til at jeg selv i dag, holder meget fast i traditioner omkring jul. Og jeg nyder, at der er en vis forudsigelighed i december. Som f.eks. hvert år, at komme en tur i Tivoli og opleve deres magiske julehave, drikke varm kakao og spise æbleskiver.

Hvordan ville du beskrive din julepynts stil?

Julepynt hos os kommer fra de gode kasser på loftet – i vores tilfælde skabet. De samme kasser det har været i, i flere år. Mine grå nisser er altid fremme. Men ellers er det forskelligt pynt, vi vælger ud fra år til år. Der er selvfølgelig også kommet lidt nyt til gennem årene. Nyt og ny-gammelt. For vi har også lidt, som har været brugt af andre førhen.

Det er ikke tradition at julen holdes hos os. Men til julefester og andre fejringer gør jeg meget ud af især borddækning. Og her er jeg også lidt en genbrugshejs, for hos os er der altid stofservietter når der er fest. Jeg elsker at gå og binde garn om servietterne og sætte små blomster eller andet pynt i.

Hvad er dit forhold til genbrugsjul og genbrugsjulegaver?

Jeg har ikke købt eller fået mange brugte julegaver eller kalendergaver. Medmindre det har været ret specifikke ønsker. Min svigermor ønskede sig for eksempel de grå stentøjsfedtkrukker med blåt mønster på i år. Og jeg har selv nogle ønsker, som er billeder af en lille træbænk, et messingspejl og andre ting, hvor jeg så har skrevet “noget i denne stil, og gerne brugt”.

Jeg tror, vi fik regnet os frem til, at vi skulle finde gaver til 21 i år. Børnene er altid hurtigt overstået – og jeg synes også, de er de sjoveste at give. De er så taknemmelige og glade for det meste, jeg har givet dem igennem tiden. Og det føles langt friere at give børn gaver. Med voksne føler jeg nogle gange, at jeg går rundt med en indkøbsliste, og var det så lige den samme liste andre havde haft med, ja så må man kaste en kvittering fra sit køb, så de kan bytte den. Og lad mig slet ikke komme ind på hvis beløbet er AFTALT. Åh Gud, lad os lige bytte lige over og se hvem der blev mindst glad. Puha, det der med at finde noget, man tænker DET er lige ham eller hende! Det er lige mig. Jeg elsker at give gaver JEG synes er gode. Og hvor jeg har tænkt på den person jeg giver den til.

Selv ønsker jeg mig allermest ting til mine fotoshoots, bl.a. en gammel kuffert og en bænk, som jeg har set i vores lille genbrug her i byen. Og så ønsker jeg mig også nogle stativer, et objektiv og andre fotonørdede mumsede ting.

Hvad gør du for at holde genbrugsjul?

Ligesom med borddækning, er jeg lidt en sucker for gaveindpakning. Selvom jeg som barn drillede min mormor, med at hun gemte silkebånd og papir, så gør jeg det selv i dag. Der er noget elegant og hyggeligt over forkrøllet papirindpakning, pynt lavet af gamle aviser, stofrester og tørrede appelsiner, som ikke skulle smides ud. Hvert år gennem 3 år har jeg genbrugt selve kalenderen fra kalendergaverne, og så fyldt nye godter i lågerne.

I min familie har vi også altid elsket arveposer. Når en ældre fætter/kusine gav tøj og legetøj videre, så var det en fest at sidde og kigge i gaveposen. Og sådan har mine børn det også. Brugte gaver er bestemt ingen skam. Min store datter på snart 15 er vild med genbrugsbutikker, og når hun går på shoppetur med veninderne, så er genbrugsbutikkerne et kæmpe hit.

Hvad er det bedste fund du har gjort i Kirppu?

Det allerbedste jeg har købt i Kirppu er et guldspejl. Jeg havde længe kigget efter et rigtigt “Skønheden og udyret” spejl og så fandt Jada det en dag, vi var i Kirppu sammen. Der er faktisk også rigtige mange ting jeg ærgrer mig over, at jeg ikke har købt. Hvilket gør, at de nu står skrevet bag øret – og næste gang, går jeg ikke forbi.

Har Chilis fortælling om hendes bud på en genbrugsjul inspireret dig? Vil du gerne købe ind til at dække op med genbrug? Så kan du finde din nærmeste Kirppu butik lige her eller lade dig inspirere i indlægget her. Glædelig genbrugsjul.

‹ Forrige indlæg
Book stand
Næste indlæg ›

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar