Genbrugsjulegaver redder julen – og verden?

Trend – Genbrugsjulegaver: Bæredygtighed og miljøkamp har aldrig fyldt mere end det gør lige nu. En ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Momentum viser, at hver tredje dansker i år havde klima og miljø som et af de tre mest afgørende emner, når det kom til at beslutte, hvor de satte deres kryds ved kommunalvalget. […]

Trend – Genbrugsjulegaver: Bæredygtighed og miljøkamp har aldrig fyldt mere end det gør lige nu. En ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Momentum viser, at hver tredje dansker i år havde klima og miljø som et af de tre mest afgørende emner, når det kom til at beslutte, hvor de satte deres kryds ved kommunalvalget. Tilføj til det at Landbrug og Fødevarer i 2019 fandt at 95% kunne finde på at ændre adfærd eller vaner af hensyn til miljø, bæredygtighed og klima. Drys med stigende priser og varermangel pga. coronakrisen og du får det perfekte miljø til, at genbrugsgaver kan gøre sit indpas.

Produktionen af julegaver udleder iflg. Concito cirka én million tons CO2 svarende til cirka 200 kilo CO2 pr. dansker. For at sætte det i perspektiv svarer det til en køretur frem og tilbage til Prag. Ved at købe julegaver, kalendergaver og mandelgaver i genbrug, er der altså meget at spare på Co2 kontoen. Og det taler direkte ind i forbrugertrenden. Det giver næsten sig selv, at genbrugsgaver er løsningen på både klima og varekrisen. Så hvorfor gør vi os ikke i det mere? En undersøgelse gennemført af Kirppu i 2020 viste at langt største delen af de adspurgte var bekymrede for, hvordan det ville blive modtaget. Dette på trods af overvældende 97% svarede de ville blive glade ved en genbrugsgave selv.

Vi er vilde med genbrug

Tidligere har genbrug været forbundet med begrænsede midler, men sådan er det ikke længere. I dag er genbrug blevet en trend og et bevidst tilvalg. De unge betragter det endda ofte som værende en ekstra kvalitet at tingene er købt fra genbrug. Der opstår dog en barriere, når vi skal give genbrug til andre. Når vi dykker dybere ned i resultaterne fra undersøgelsen foretaget af Kirppu, ser vi nogle grundlæggende udfordringer. For det første, er vi bekymrede for, om modtageren ønsker sig genbrugsjulegaver. Derudover sætter det større krav til os som givere, for gaverne kan ikke byttes, og det kan være svært at finde lige det, ens nærmeste har ønsket sig. Slutteligt er vi bange for, at modtageren tror, vi er nærige.

Lad os starte med at aflive den sidste myte. For undersøgelsen klarlagde at hele 69% har fast gavebudget. Og at for dem betyder de billigere priser, bedre eller flere gaver til de mennesker, de allerede giver gave til. Hertil kommer 12% der har fast julegavebeløb, som i stedet bruger de ekstra penge, billige gaver giver, til at købe genbrugsjulegaver til flere mennesker. Nærighed har altså intet med genbrugsjulegaver at gøre. Hvad så med de andre to? Vi har følgende tips.

Sådan får du succes med genbrugsjulegaver:

  1. Klargør på din egen ønskeliste, at du gerne vil have tingene fra genbrug.
  2. Spørg dem du giver gaver om deres holdning til genbrugsjulegaver.
  3. Gå i gang tidligt med at lede efter de helt rigtige genbrugsjulegaver.
  4. Giv gavekort til Kirppu. Så er du både sikker på, modtager får, hvad de vil have, og I kan gøre en tur ud af det.

Er du klar til at give genbrugsjulegaver et skud? Du kan finde din lokale Kirppu lige her – vi har nemlig butikker over hele landet.

‹ Forrige indlæg
Book stand
Næste indlæg ›

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar