Gør julen grønnere: Monikas fortælling

Langt de fleste danskere er i dag enige om, at vi bliver nødt til at gøre noget for miljøet. Men hvordan kan du gøre din jul miljøvenlig? Altså uden at lade det gå udover hyggen og traditionerne? Indtil jul vil vi komme med ugentlige fortællinger baseret på samtaler med vores kunder guide dig til at […]

Langt de fleste danskere er i dag enige om, at vi bliver nødt til at gøre noget for miljøet. Men hvordan kan du gøre din jul miljøvenlig? Altså uden at lade det gå udover hyggen og traditionerne? Indtil jul vil vi komme med ugentlige fortællinger baseret på samtaler med vores kunder guide dig til at gøre julen grønnere. I disse fortællinger vil du høre seks helt almindelige danskeres bud på, hvordan man kan fejre miljøvenlig jul.

Monika Hoffman @monikahoffmann

25 | Copenhagen | Denmark
🔅Pædagogisk psykologi
🔅Frivillig hos @girltalkdk
🔅Ambassadør for @tubadanmark

Hvordan fejrer du jul?

Nu har jeg en lidt lille familie, så min jul er noget, jeg fejrer i fællesskab med min mor og mine to søstre. I min familie kan vi godt lide at værne om maden, hyggen og prøve at komme uden om julestressen. På juleaftensdag har vi hver især nogle faste arbejdsopgaver, som vi sørger for, alt imens vi går og hører julemusik. Selv er jeg ansvarlig for at levere de brunede kartofler og hjælpe min mor med tilsmagningen af vores brune sovs. Inden vi går til bords, har vi i min familie tradition for at gå i kirke. Selvom ingen af os er særligt troende, er det at gå i kirke juleaften blevet en form for tradition. Det er med til at give en stemning af jul.

For mig er alt, hvad der indebærer noget med juletræer helt særligt. I min familie gør vi meget ud af, at vi i fællesskab udvælger det perfekte juletræ. Når juletræet er udvalgt, får vi juletræet pyntet hurtigst muligt, så vi kan kigge på det så længe grannålene tillader det. Jeg er stor tilhænger af at variere udtrykket på vores fælles juletræ hvert år, så julen ikke bliver for triviel og ensartet. I min familie har vi desuden gennem efterhånden en lang årrække nu, haft tradition for at spise risalamande til morgenmad første juledag, mens vi ser Mamma Mia og citerer de episke replikker derfra.

Hvordan vil du beskrive din julepynts stil?

Personligt kan jeg godt lide et stilrent og enkelt udtryk, hvilket egentlig er gennemgående for hele min boligindretning. Til min bordopdækning bruger jeg gerne få elementer, som jeg nøje har udvalgt og farvekoordineret i en eller anden forstand. Jeg kan godt lide at dække op med service fra min efterhånden ret store keramiksamling af genbrugsfund i alverdens pastelfarver. Derudover kan jeg godt lide, at alt ikke behøver at være ens, jeg bruger derfor gerne forskellige glas eller tallerkner.

Jeg kan også godt lide, at der er et fokuspunkt i min bordopdækning, om det så er dekorationen der står i midten af bordets opdækning eller en fin detalje viklet om servietterne for at give dem mere karakter. Overordnet set, kan jeg egentlig også godt lide, at selve bordopdækningen ikke bliver ”for julet”, men blot har elementer der taler ind i julefornemmelser.

Hvad gør du for at få en miljøvenlig jul? 

Jeg forsøger at tænke i bæredygtighed så meget som overhovedet muligt, derfor gør jeg mig mange af de samme overvejelser, når det kommer til julen. Blandt andet kan jeg godt lide at tænke i bæredygtige løsninger, hvad angår gaveindpakning. Jeg pakker derfor mine gaver ind i alt fra avispapir, til viskestykker eller andre materialer jeg nu engang måtte have liggende. Desuden kan jeg godt lide at finde grene eller andre planter i naturen, som jeg kan tørre og bruge som en del af mine juledekorationer.

Min samling af julepynt er ligeledes noget, jeg selv har kreeret med få materialer, som jeg har haft liggende såsom: træperler, piberenser, avispapir og plastikposer. Hvis jeg så endelig gerne vil købe noget julepynt til min samling, går jeg altid i genbrugsbutikker. Jeg går primært efter julepynt, der er skørt, eller på en eller anden måde har noget sjæl med sig eller fortæller en form for historie. Måske kan man godt sige, at jeg så på en eller anden måde samler på julepynt, der gør mig glad.

Jeg forsøger også så vidt muligt at undlade at købe overflødige ting, som jeg godt sagtens kunne have været foruden.

Har du et godt tip til, hvordan andre kan gøre deres jul miljøvenlig?

Ja da! Brug hvad du måtte have liggende af forskellige materialer og giv dig i kast med at kreere din egen og personlige julepynt. Det kan godt virke som et lidt uoverskueligt projekt til at starte med. Men der er virkelig meget god inspiration at hente på diverse sociale medier. Hvis man ikke er den store DIY-type, vil jeg opfordre til at købe julepynt i genbrugsbutikker fremfor at købe nyt. Der er simpelthen så meget fin julepynt i de forskellige genbrugsbutikker rundt omkring. Det ville da være synd, at det ikke blev taget i brug igen.

Derudover vil jeg gerne inspirere andre til også at tænke i bæredygtige gaveindpakningsløsninger. Blandt andet kan de pakke deres gaver ind i avispapir, viskestykker eller andre stofklæder man nu måtte have liggende.

miljøvenlig jul indpakning

Til sidst vil jeg også gerne slå et slag for generelt at inddrage naturen mere i sin pynt og kreationer. Grene, planter og blomster fra naturen kan enten i frisk eller tørret facon bidrage til et rigtig fint udtryk. Uanset om det er en del af ens juledekoration eller bordopdækning. Det handler virkelig bare om at tænke ud af boksen, prøve sig lidt frem og se, hvad der virker i samspil med andet.

Hvad er dit forhold til genbrugsjulegaver? 

Ligesom alle andre facetter i mit liv, tænker jeg også genbrug med i min jul. Jeg sætter generelt pris på alle gaver, der er givet med omtanke, og genbrugsjulegaver er absolut ingen undtagelse. Faktisk ville jeg blive helt vildt glad for at modtage en genbrugsgave! For mig ville være et udtryk for, at personen bag gaven virkelig har ledt efter noget særligt til mig. Og hvis jeg kunne finde netop det, som min familie eller veninder havde sat på deres ønskeliste, ville jeg til enhver tid også købe det fra en genbrugsbutik.

Umiddelbart tror jeg ikke endnu, at jeg har købt en genbrugsjulegave til andre end mig selv. Til gengæld har jeg fundet rigtig mange gode fund til min lejlighed, som jeg har været virkelig glad for. Sidste jul købte jeg lidt julepynt til mig selv fra forskellige genbrugsbutikker, så min samling af julepynt kunne vokse sig lidt større.

Kalendergaver er oftest noget jeg køber fra genbrugsbutikker. I min familie giver vi kalendergaver for omkring 80 kr. Det har været ret oplagt at gå i genbrugsbutikker, i jagten på at finde en fed og lidt særlig ting. Sidste år købte jeg blandt andet en flot mørkeblå velour nederdel og en fin keramik sukkerkrukke til min lillesøster, som hun havde ønsket sig.

Hvad er dit forhold til genbrug generelt? 

Jeg går generelt meget op i genbrug, og har det man vil betegne for et rigtigt genbrugshjem. Stort set alt mit interiør er købt i genbrugsbutikker, faktisk er det snarere reglen end udtagelsen. Det samme gør sig gældende for min gaderobe, som også oser af genbrugsfund fra øst og vest. Jeg er kæmpe fortaler for genbrugsbutikker og foretrækker til enhver tid genbrug fremfor at købe ting fra ny. Jeg synes, man kan finde de mest fantastiske fund i genbrug. De har både sjæl og charme og giver et særligt eller anderledes udtryk, hvad end det er til ens påklædning eller hjem.

Jeg fandt engang to fine keramikskåle med blomster på, som simpelthen er så flotte. Skålene valgte mig og mine søstre at forære min mor i morsdagsgave. Hun blev rigtig glad og overrasket over at modtage skålene. De matchede i øvrigt en større keramikskål, hun selv havde købt tidligere i en genbrugsbutik.

Jeg har selv gjort rigtig mange gode køb i Kirppu og i andre genbrugsbutikker. Jeg tror faktisk, at jeg vil våge den påstand, at alle mine bedste køb er genbrugskøb. Men mit absolut bedste køb fra Kirppu må dog uden tvivl være en stor lyserød snoet vase. Den blev min for sølle 15 kr.

miljøvenlig jul opdækning

Har Monikas fortælling om hendes bud på en miljøvenlig jul inspireret dig? Vil du gerne købe genbrugspynt? Så kan du finde din nærmeste Kirppu butik lige her.

Vil du derimod gerne guides lidt i, hvordan du får succes med at give genbrugsjulegaver? Så kan du læse vores tip her. Glædelig miljøvenlig jul

‹ Forrige indlæg
Book stand
Næste indlæg ›

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar